2009-04-29 17:41:41• hírek • Gozner Gertrud

Haladékot kaptak

 

A Hivatalos Közlönyben 2009 február 27-én megjelent határozat szerint a kormány egy évvel meghosszabbítja, vagyis 2010 március elsejére tolja ki a tevékenységi kör cseréjének ingyenes lehetőségét.

Ez mind a jogi, mind a magánszemélyek, mind a családi vállalkozások számára érvényes, akik független gazdasági tevékenységet folytatnak. A CAEN-kódokat az Országos Cégbíróság helyi kirendeltségeiben lehet megváltoztatni. Ezzel a határozattal a kormány egyszerűbbé akarta tenni a cégek átállását az új rendszerre.

 

A tevékenységi kör aktualizálásához először szükség van egy kérvény kitöltésére, amit ingyen le lehet tölteni a cégbíróság honlapjáról, majd ezt, csatolva hozzá az eredeti cégbejegyzési papírt, le kell adni a lakóhely szerinti céghivatalnak. Ezután a cégbíróság egy bejegyzési papírt fog kibocsájtani az új CAEN-kóddal. A kérvényeket postán is le lehet adni, amikor is a postai bélyegző dátuma számít a beérkezés dátumának. Ha a tevékenységi kör változtatásáról hivatalos papírt szeretnének kapni a cégek, ezt 30 lej ellenében megtehetik.

Victor Petru Pop, a szatmári Cégbíróság elnöke szerint a megyében nem volt nagy érdeklődés a CAEN-kódok módosítása iránt, és ha az eredeti áprilisi határidő maradt volna, sok cégtulajdonos késte volna le a kérvény beadását.

 

Egy 2008 január elsején életbe lépett kormányhatározat értelmében megváltoztak a vállalkozások tevékenységi körét jelző kódok, vagy ahogy mindenki ismeri őket, a CAEN-kódok. Ennek értelmében a cégtulajdonosoknak meg kell vizsgálniuk, hogy az új rendszer szerint hova sorolható be az ő vállalkozásuk. A módosításokat a helyi cégbejegyzési hivatalnál eszközölhetik, és ez immár, a határozat értelmében, ingyenes.

Victor Petru Pop az új kódokról magyaráz

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: